Páginas

jueves, 18 de febrero de 2016

La gestió de les Oficines d’Atenció a Víctimes del Delicte, un servei públic

Intersindical s’ha reunit amb la Consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

Gabriela Bravo, ens ha convocat a les organitzacions i associacions que formen part de la Coordinadora Feminista de València.
la xarxa d'OAVD serà un servei públic i el seu personal funcionari
Sense un ordre del dia previ, la consellera ens va indicar que l’objectiu de la trobada era una presa de contacte per a recaptar les aportacions de les diferents associacions en relació amb el projecte de la consellería de creació d’una Xarxa d’Oficines d’Atenció a Víctimes del Delicte. Oficines que atenen en un 80% delictes d’agressions contra les dones i que actualment estan privatitzades i gestionades per la fundació FAVIDE.
Segons Gabriela Bravo, el nou Estatut de la Víctima obliga a l’adequació de les oficines (OAVD) i a un tractament integral d’aquestes, però també la linea del Govern Valencià traçada amb el Pacte del Botànic, en l’interès de la millora de l’atenció al públic i l’aposta per la gestió dels serveis públics.
D’àmbit provincial i comarcal, les OAVD comptaran amb equips interdisciplinars, ja que l’assistència a les víctimes del delicte excedirà l’àmbit judicial, coordinant accions amb l’asociacionisme, els serveis socials o professionals de la psicologia. L’interès de la consellería és la formació específica de tot el personal que treballe en elles. Per a la coordinació d’accions, s’està treballant en un protocol d’actuació entre diferents administracions.
Respecte a la necessitat d’especialitzar l’atenció a les dones en situació de maltractament, agressions sexuals o tracta de dones amb finalitats d’explotació sexual, la Consellera ens ha manifestat la intenció de realitzar programes separats per a una atenció diferenciada d’aquests casos amb la resta de delictes.
Al ser la xarxa d’OAVD un servei públic,  el seu personal serà funcionari. En un primer moment es gestionarà amb borsa de treball de personal interí fins que es resolga la cobertura dels llocs mitjançant el sistema públic d’accés, conforme a la legislació en matèria de Funció Pública. La Consellera manifesta que intentaran el passe del personal actual de les oficines a la nova estructura, però,  en tot cas,  que el procés s’ha d’ajustar a la legalitat, recordant que qui és competent en aquesta matèria és funció pública.
En l’actual exercici pressupostari mantindrà les oficines actuals i s’anirà creant la nova xarxa, de manera que coincidiran en el temps les dues fins a tant les noves OAVD no esten funcionant.
Per la nostra banda, estem a l’espera de veure com es desenvolupa aquest projecte, ja que la nostra valoració inicial és positiva en principi per tot l’aportat en la reunió per la Consellera. Acabar amb la gestió tèrbola durant anys del mandat del Partit Popular d’una fundació la transparència de la qual -com menys- és dubtosa i revertir els fons per a millorar l’atenció integral a les víctimes és una revindicación nostra.
La nova gestió pública, la cobertura dels llocs per personal funcionari especialitzat i equips multidisciplinaris o els necessaris protocols de coordinació, són mesures que recolzem des del sindicat. Quant a la formació específica del personal, la millora de l’atenció a les dones en situació de maltractament, acabar amb la doble victimització o els nous programes d’intervenció anunciats per a dones explotades sexualment, són anuncis que celebrem i esperem siguen una realitat.
Finalment, la Consellera ens va indicar l’interès de continuar amb una linea de diàleg amb totes les allí presents per continuar treballant sobre aquest tema o uns altres en matèria de violència contra les dones, per exemple, la custòdia compartida imposada, la llei autonòmica de la qual es va comprometre a revisar el govern valencià, o la millora de les actuals Unitats de Valoració.

No hay comentarios: