Páginas

martes, 28 de abril de 2020

Plantem cara al coronavirus, per la salut laboral

En el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, recordem i homenatgem les treballadores i els treballadors víctimes d’accidents laborals i de malalties professionals, les persones que han patit físicament, psicològicament o socialment agressions o violència en el treball. Companyes i companys que han quedat incapacitats o que, fins i tot, han perdut la vida.
Aquest 28 d’abril del 2020 s’ha tenyit de negrel. La classe treballadora està de dol. Hem patit greus deterioraments en la nostra salut —física, psicològica i social—, i hem lamentat nombroses morts, companyes i companys víctimes del coronavirus, que s’ha convertit en una amenaça per a la salut pública i ha generat una greu crisi sanitària, laboral, econòmica i social.
La classe treballadora segueix exposada a elevats riscos biològics que posen en perill la salut i la vida per la COVID-19. No hi ha una gestió preventiva, ni informació, ni formació, amb absència d’equips de protecció individual (EPI), materials homologats, procediments i protocols per a protegir i assegurar la salut i la vida de les persones.

Les retallades imposades a partir de la crisi del 2008, que van créixer en el 2010 i en el 2012, van incrementar la precarietat laboral i l’escassa inversió en prevenció i seguretat. Ara patim les conseqüències de no comptar amb recursos suficients en els serveis públics per a enfrontar-nos a la pandèmia. Des que va començar l’estat d’alarma els accidents laborals i les malalties professionals continuen produint-se, com augmenta l’estrés, la depressió i l’ansietat, tant en el teletreball com durant el confinament. En aquestes circumstàncies, les treballadores i els treballadors hem de continuar units i protegir-nos, col·laborar solidàriament i cuidar-nos per a evitar un col·lapse.
Des de la Intersindical Valenciana, aquest 28 d’abril apostem per una cultura preventiva harmonitzada amb el benestar laboral, social i mediambiental de la ciutadania, amb treballs i serveis públics segurs i millors, i garantir la conciliació personal i familiar, l’oci, la participació democràtica i la sostenibilitat mediambiental. Perquè, la crisi del nou coronavirus reitera la necessitat d’una cultura preventiva en el treball i en la societat.
En definitiva, es tracta de fer possible la salut de les treballadores i els treballadors, de la població i del Planeta evitant el col·lapse social i mediambiental.

No hay comentarios: